preskoči na sadržaj

Srednja škola Biograd na Moru

 > Naslovnica

Projekt "Različiti a ipak slični - rastimo kroz struku" - 2.susret - "Splitska tradicija i dišpet"

Autor: Davorka Demo, 21. 2. 2021.

 

Srednja škola Biograd na Moru se ove godine pridružila međužupanijskom projektu srodnih strukovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije Komercijalno-trgovačke škole Split i Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj, kao zajedničke suradnje učenika i nastavnika naših škola. Riječ je o projektu "Različiti a ipak slični – rastimo kroz struku", čije su projektne aktivnosti započele u rujnu. Projektni zadatak se realizira u I. i II. obrazovnom razdoblju u školskoj godini 2020./2021.   

Nositelji projekta u našoj školi su nastavnici Davorka Demo, prof. savjetnik i Marin Banović, prof. mentor. Učenici koji su sudjelovali iz smjera ekonomist su Karlo Fuzul 3.b, Lea Mršić 1.b i Karla Pelicarić 1.b, a iz smjera kuhar-konobar 2.c su Karlo Stojanov, Helena Ilić, Valentina Strpić, Lucija Vrkić, Antonija Knez, Antonija Brkić i Nika Sikić.

Drugi susret je realiziran 19.02.2021. u Komercijalno-trgovačkoj školi, Split pod nazivom "Splitska tradicija i dišpet" ali zbog epidemioloških uvjeta koji su još uvijek na snazi održan je online putem aplikacije za audio i video komunikaciju ZOOM.  Projekt je realiziran u obliku izložbe radova učenika na virtualnom zidu Padleta, predavanja nastavnika, prezentacije učenika i zajedničke radionice. 

Projekt "Različiti a ipak slični - rastimo kroz struku" se temelji na temama stručno-teorijskih nastavnih predmeta iz područja Ekonomija, trgovina, ugostiteljstvo i turizam. U projektu sudjeluju učenici koji se obrazuju za zanimanje ekonomist, komercijalist i kuhar. 

Cilj projektnih aktivnosti je suradnja učenika s vršnjacima iz srodnih strukovnih škola. Učenici upoznaju vršnjake iz strukovnih škola i njihovu tradiciju, kulturne običaje i tradicionalna jela kao i mogućnosti profesionalnog razvoja uz jačanje digitalnih i strukovnih kompetencija. Prvi susret je bio u Sinju 23.12.2020., a ovaj drugi susret je bio u Splitu. Kod nas u Biogradu na Moru će biti treći susret koji smo planirali za svibanj.

U sklopu projekta predstavljena je suradnja tri strukovne škole: Srednja škola Biograd na Moru, nositelji projekta Davorka Demo, prof. savjetnik i Marin Banović, prof. mentor, Komercijalno-trgovačka škola Split, Jasenka Rašetina, prof. savjetnik i Andrea Braovac, prof. mentor i Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj, Nada Ratković, prof. mentor i Marija Šimunović, prof. mentor

Drugo predstavljanje projekta i susret projektnih partnera održano je online u petak 19.02.2021. godine. Učenici i nastavnici Komercijalno-trgovačke škole Split su za svoje partnere pripremili svečanu manifestaciju pod nazivom "Splitska tradicija i dišpet" u obliku izložbe radova učenika na virtualnom zidu Padleta, predavanja nastavnika, učenika i zajedničke radionice.

Učenici su predstavili poznate osobe svoga kraja s naglaskom na njihov profesionalni razvoj, te opisali tradiciju i kulturne običaje grada Splita. Kako je Split velik grad bilo je tu puno radova.

https://padlet.com/jasenka_rasetina/split2021   

Kroz virtualnu "šetnju" Splitom učenici i nastavnicu su kroz povijest upoznali znamenitosti grada, posebno Dioklecijanovu plalaču, muzeje, galerije i prirodne ljepote. Predstavljena je i gastronomska ponuda grada iz koje izdvajamo Kruh Dioklecijan, Pašticadu s njokima i Splitsku tortu. 

  

Najinteresantniji slastičarski obrt koji vole domaći, ali i gosti nosi naziv "Oš kolač".

Na kraju su učenici kod predstavljanja poznatih glazbenih umjetnika i njihovog opusa i zapjevali. 

Tako smo se u vedrom tonu oprostili od naših domaćina puni dojmova. 

Svi učenici su aktivno sudjelovali u aktivnostima projektnog tima, kritički raspravljali o prednostima zavičaja, važnosti očuvanja kulture i običaja kao i mogućnosti profesionalnog razvoja uz jačanje digitalnih i strukovnih kompetencija. Učenici su koristili različite digitalne 2.0 alate: Padlet, Canva, MS PowerPoint, Youtube, Powtoon i dr. Na taj način ostvareni su svi planirani ishodi za ovaj posjet.

Kako je zadnji susret u Biogradu na Moru u našoj školi, nadamo se da će se ova epidemiološka situacija konačno razriješiti pa da ćemo moći napraviti pravu manifestaciju uživo i pokazati našim gostima našu gostoljubivost i tradiciju.

Autorica: Davorka Demo

 

 
Tražilica
POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.
Facebook

Raspored informacija
KALENDAR ZA ŠKOLSKU GODINU 2021./2022.
PERIODNI SUSTAV
Studiji.hr

Portal "Nikola Tesla"

Postani student!!

CMS za škole logo
Srednja škola Biograd na Moru / Augusta Šenoe 29, HR-23210 Biograd / www.ss-biogradnamoru.skole.hr / ured@ss-biogradnamoru.skole.hr
preskoči na navigaciju